fbpx

Światowa Organizacja Zdrowia wymienia niedożywienie jako jedno z poważniejszych zagrożeń dla zdrowia publicznego na całym świecie – walka z głodem jest jednym z celów zintegrowanego rozwoju. Fundacja Pro Omnis realizuje ten cel poprzez swoją misję „Wspieramy człowieka”. 

Osoby starsze, w tym osoby chore i ich żywienie są pod Naszą szczególną uwagą. Realizujemy je w Naszych domach dziennego pobytu oraz prowadząc przedsiębiorstwo społeczne „Talerz pro Omnis”.

Dostarczamy posiłki do placówek leczniczych, w  tym szpitali, hospicjów, Zakładów Opiekuńczo – Leczniczych. Każdego dnia przygotowujmy diety  dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych, które z powodu swojej choroby potrzebują diety dostosowanej do swojego stanu zdrowia. 

Nieraz są to diety, które zawierają inne składniki od diety standardowej, jak w przypadku cukrzycy, czy chorób nerek i wątroby. Są to również diety wykluczające spożycie różnych substancji, które są nietolerowane przez chorego, np. laktoza dla pacjentów z nietolerancją cukru mleka krowiego, lub wręcz niebezpieczne jak gluten.

W jeszcze innych przypadkach z powodu problemów z przełykaniem pacjenci muszą mieć przygotowaną dietę o zmienionej konsystencji, w postaci płynnej lub papkowatej. 

Te diety są szczególnym wyzwaniem dla dietetyków. Nie wystarczy by posiłek został zmiksowany, bardzo istotne jest by takie danie było odpowiednio dobrane pod kątem zawartości energii, białka oraz innych składników odżywczych, jak witaminy, makro i mikroelementy. Takie danie musi odpowiednio smakować, by chora osoba chciała je zjeść. Zazwyczaj w trakcie choroby rozwijają się również mechanizmy związane z zaburzeniami smaku, a problemy z przełykaniem powodują, że pacjent nie jest w  stanie przyjąć dużej porcji jedzenia. Stąd posiłek w niewielkiej ilości musi  zawierać dużo kalorii, białka i odpowiednią ilość pozostałych składników odżywczych.

Na bazie doświadczeń współpracy z Naszymi klientami opracowaliśmy specjalne „dania funkcjonalne”, które  są „wsparciem  chorobie”. Nasi klienci i ich pacjenci oceniają je pod i razem z nami dopracowują najlepsze rozwiązania. Dzięki opracowanej recepturze i technologii posiłki mogą być pomocne dla osób chorych, które mają kłopot z przełykaniem posiłków. Dania  mają przedłużony termin ważności i są zapakowane w szklane opakowania.