Produkcja kropkowej żywności

Zobacz jak tworzymy dla Ciebie posiłek

Prezes zarządu fundacji ProOmnis Agnieszka Lange-Olszewska siedzi przy stole w lokalu Talerz Pro Omnis

Przedsiębiorstwo społeczne Talerz Pro Omnis

Talerz Pro Omnis to przedsiębiorstwo społeczne, które powstało z myślą o lokalnej społeczności, dla której produkujemy zdrową żywność. Wraz z rozwojem zauważyliśmy duży problem niedożywienia osób z zaburzeniem połykania. Z tego powodu powstała sieć społeczna Kropka specjalizująca się w daniach wspomagających odżywianie osób z dysfunkcją przełyku. Działamy na zasadach biznesowych, aby poprawić jakość życia ludzi.

Prowadzimy również działania społeczne, takie jak: wsparcie osób w potrzebie oraz szkolenia i warsztaty dotyczące żywienia przede wszystkim dla seniorów, osób zmagającymi się z zaburzeniami połykania, a także dla ich opiekunów.

Produkty są sprzedawane na terenie Bydgoszczy i Torunia oraz w ich okolicach. Jednakże zdając sobie sprawę z wagi problemu wychodzimy Wam naprzeciw oferując swoje kropkowe posiłki w sklepie on-line.

Przedsiębiorstwo społeczne Talerz Pro Omnis

Talerz Pro Omnis to przedsiębiorstwo społeczne, które powstało z myślą o lokalnej społeczności, dla której produkujemy zdrową żywność. Wraz z rozwojem zauważyliśmy duży problem niedożywienia osób z zaburzeniem połykania. Z tego powodu powstała sieć społeczna Kropka specjalizująca się w daniach wspomagających odżywianie osób z dysfunkcją przełyku. Działamy na zasadach biznesowych, aby poprawić jakość życia ludzi.

Prowadzimy również działania społeczne, takie jak: wsparcie osób w potrzebie oraz szkolenia i warsztaty dotyczące żywienia przede wszystkim dla seniorów, osób zmagającymi się z zaburzeniami połykania, a także dla ich opiekunów.

Produkty są sprzedawane na terenie Bydgoszczy i Torunia oraz w ich okolicach. Jednakże zdając sobie sprawę z wagi problemu wychodzimy Wam naprzeciw oferując swoje kropkowe posiłki w sklepie on-line.

Prezes zarządu fundacji ProOmnis Agnieszka Lange-Olszewska siedzi przy stole w lokalu Talerz Pro Omnis

Dla kogo Nasze posiłki?

Kropkowe słoiki przeznaczone są dla osób z zaburzeniem połykania, czyli dysfagią. Nasze obserwacje i rozmowy z pacjentami szpitali oraz pracownikami socjalnymi wskazują, że osoby, które mają problem z połykaniem często są niedożywione, a ich opiekunowie nie wiedzą, w jaki sposób odżywiać swoich podopiecznych, aby posiłki były zbilansowane. Dodatkowo posiłki i… kropka są dla wszystkich osób dbających o swoją dietę i potrzebujących wysokobiałkowego pożywienia. Są to odpowiednie dania dla osób chorych i sportowców.

Osoby szczególnie narażone na problemy z przełykaniem:

wystawa produktów sieci Kropka

Dla kogo Nasze posiłki?

Kropkowe słoiki przeznaczone są dla osób z zaburzeniem połykania, czyli dysfagią. Nasze obserwacje i rozmowy z pacjentami szpitali oraz pracownikami socjalnymi wskazują, że osoby, które mają problem z połykaniem często są niedożywione, a ich opiekunowie nie wiedzą, w jaki sposób odżywiać swoich podopiecznych, aby posiłki były zbilansowane. Dodatkowo posiłki i… kropka są dla wszystkich osób dbających o swoją dietę i potrzebujących wysokobiałkowego pożywienia. Są to odpowiednie dania dla osób chorych i sportowców.

Osoby szczególnie narażone na problemy z przełykaniem:

wystawa produktów sieci Kropka

Co wyróżnia kropkowe słoiki?

ikona naturalnego składu posiłku sieci Kropka

Naturalność

Do Naszych kropkowych posiłków używamy produkty z lokalnych upraw pozbawionych pestycydów i chemikaliów, a w procesie produkcji minimalizujemy ilość odpadów. Dbamy o środowisko naturalne oraz o jakość Twojego pożywienia.

ikona konsystencji posiłku sieci Kropka, która ułatwia połykanie

Konsystencja

Konsystencja posiłku i... kropka jest odpowiednia dla osób, które mają problem z gryzieniem oraz połykaniem. Ułatwia to również żywienie osób chorych, które potrzebują pomocy swoich opiekunów oraz szybkiego podania posiłku.

ikona wysokiej zawartości białka w składzie posiłku sieci Kropka

Skład

Kropkowe posiłki mają wysoką wartość odżywczą, dzięki której dieta osoby spożywającej Nasze produkty będzie zbilansowana i energetyczna. Nasza kropkowa żywność charakteryzuje się wysoką zawartością białka, co wspomaga proces leczenia.

ikona sprawdzonej receptury posiłku sieci Kropka

Smak

Nasi dietetycy i kucharze opracowali recepturę, która trafia do osób starszych i chorych cały czas ją ulepszając. Dodatkowo staramy się poszerzać Nasze kropkowe produkty o nowe dania i smaki tak, aby każda osoba znalazła odpowiedni obiad dla siebie.

ikona długiej daty ważności posiłku sieci Kropka

Data ważności

Staramy się, aby kropkowa żywność miała jak najdłuższą datę ważności do spożycia bez dodawania szkodliwych substancji. Nasze produkty mają roczny okres do spożycia od daty produkcji, aby umożliwić przechowywanie Naszych posiłków przez wiele miesięcy bez utraty na ich jakości i smaku.

ikona wyboru z serca posiłku sieci Kropka

Co dziesiąte od serca

Kupując Nasze kropkowe produkty wspierasz osoby starsze i chore w trudnej sytuacji życiowej. Co dziesiąty zakupiony kropkowy słoik sprawia, że osobiście lub poprzez pomoc socjalną dostarczymy potrzebującym, niedożywionym osobom odżywczy posiłek.

Proces produkcji kropkowej żywności

Zakup surowców od lokalnych dostawców

Stawiamy na ekologiczne jedzenie od lokalnych dostawców wspierając społeczeństwo lokalne, gospodarkę regionalną i środowisko naturalne. Kupując bezpośrednio od lokalnych dostawców produkty takie, jak warzywa, mięso czy ryby mamy pewność, że nasze kropkowe posiłki są robione ze świeżych, naturalnych i zdrowych składników pozbawionych szkodliwych substancji.

słoik z posiłkiem sieci Kropka oblepiony etykietą znajdujący się wśród zieleni
kucharka Kropki tłucze ziemniaki na posiłek sieci Kropka

Przygotowywanie składników na smakowite dania i... kropka

Przygotowując posiłek dokładnie myjemy i oczyszczamy składniki potrzebne do przyrządzanego dania. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, a jeśli danie ma być gęste, to dodatkowo warzywa podsmażamy na patelni, aby zmiękły.

Gotowanie bulionu po kropkowemu

Do gotowania bulionu wykorzystujemy kości i mięso, dzięki czemu uzyskujemy bogaty i aromatyczny smak. Następnie bulion gotujemy razem z takimi produktami, jak cebula, seler i marchew. Nasze wszystkie receptury są przez Nas wielokrotnie sprawdzane i ulepszane.

kucharka sieci Kropka miesza zupę
dwie kucharki Kropki przygotowują posiłek sieci Kropka

Dodawanie składników i doprawianie kropkowych dań

Pokrojone wcześniej warzywa i mięso dodajemy i gotujemy na wolnym ogniu kilkadziesiąt minut aż składniki staną się miękkie i aromatyczne. Bardzo ważnym etapem w Naszej kropkowej produkcji posiłków i… kropka jest doprawianie dań, ponieważ to przyprawy sprawiają, że posiłek jest smaczny.

Schładzanie i porcjowanie kropkowej żywności

Przed porcjowaniem kropkowej żywności zawsze schładzamy jedzenie, aby było świeższe przez dłuższy czas. Po schłodzeniu żywność umieszczamy je do słoików.

pełne jedzeniem sieci Kropka słoiki bez etykiet
słoiki z jedzeniem sieci Kropka w sterylizatorze

Wydłużanie terminu do spożycia poprzez sterylizację

Wydłużyliśmy termin ważności produktów poprzez ich sterylizację. Poddawanie słoików procesowi sterylizacji pozwala na zniszczenie drobnoustrojów, które mogłyby skrócić czas trwania produktu.

Proces produkcji kropkowej żywności

Zakup surowców od lokalnych dostawców

Stawiamy na ekologiczne jedzenie od lokalnych dostawców wspierając społeczeństwo lokalne, gospodarkę regionalną i środowisko naturalne. Kupując bezpośrednio od lokalnych dostawców produkty takie, jak warzywa, mięso czy ryby mamy pewność, że nasze kropkowe posiłki są robione ze świeżych, naturalnych i zdrowych składników pozbawionych szkodliwych substancji.

słoik z posiłkiem sieci Kropka oblepiony etykietą znajdujący się wśród zieleni

Przygotowywanie składników na smakowite dania i... kropka

Przygotowując posiłek dokładnie myjemy i oczyszczamy składniki potrzebne do przyrządzanego dania. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, a jeśli danie ma być gęste, to dodatkowo warzywa podsmażamy na patelni, aby zmiękły.

kucharka Kropki tłucze ziemniaki na posiłek sieci Kropka

Gotowanie bulionu po kropkowemu

Do gotowania bulionu wykorzystujemy kości i mięso, dzięki czemu uzyskujemy bogaty i aromatyczny smak. Następnie bulion gotujemy razem z takimi produktami, jak cebula, seler i marchew. Nasze wszystkie receptury są przez Nas wielokrotnie sprawdzane i ulepszane.

kucharka sieci Kropka miesza zupę

Dodawanie składników i doprawianie kropkowych dań

Pokrojone wcześniej warzywa i mięso dodajemy i gotujemy na wolnym ogniu kilkadziesiąt minut aż składniki staną się miękkie i aromatyczne. Bardzo ważnym etapem w Naszej kropkowej produkcji posiłków i… kropka jest doprawianie dań, ponieważ to przyprawy sprawiają, że posiłek jest smaczny.

dwie kucharki Kropki przygotowują posiłek sieci Kropka

Schładzanie i porcjowanie kropkowej żywności

Przed porcjowaniem kropkowej żywności zawsze schładzamy jedzenie, aby było świeższe przez dłuższy czas. Po schłodzeniu żywność umieszczamy je do słoików.

pełne jedzeniem sieci Kropka słoiki bez etykiet

Wydłużanie terminu do spożycia poprzez sterylizację

Wydłużyliśmy termin ważności produktów poprzez ich sterylizację. Poddawanie słoików procesowi sterylizacji pozwala na zniszczenie drobnoustrojów, które mogłyby skrócić czas trwania produktu.

słoiki z jedzeniem sieci Kropka w sterylizatorze

Jak przedłużamy datę ważności posiłków i... kropka?

Proces sterylizacji kropkowej żywności

Słoiki z gotowym daniem umieszczane są w specjalnych koszach, a następnie zanurzane w dużym zbiorniku, który wypełniony jest wodą. Woda jest podgrzewana do temperatury około 120-130 stopni Celsjusza. Słoiki poddawane są sterylizacji przez około 30-40 minut.

Chłodzenie dań sieci społecznej Kropka

Po zakończeniu procesu sterylizacji słoiki są chłodzone, a następnie przechowywane w chłodnym miejscu. Dzięki temu procesowi możesz cieszyć się dłuższym okresem do spożycia bez utraty wartości odżywczych posiłków i… kropka.

proces sterylizacji żywności sieci Kropka

Jak przedłużamy datę ważności posiłków i... kropka?

Proces sterylizacji kropkowej żywności

Słoiki z gotowym daniem umieszczane są w specjalnych koszach, a następnie zanurzane w dużym zbiorniku, który wypełniony jest wodą. Woda jest podgrzewana do temperatury około 120-130 stopni Celsjusza. Słoiki poddawane są sterylizacji przez około 30-40 minut.

Chłodzenie dań sieci społecznej Kropka

Po zakończeniu procesu sterylizacji słoiki są chłodzone, a następnie przechowywane w chłodnym miejscu. Dzięki temu procesowi możesz cieszyć się dłuższym okresem do spożycia bez utraty wartości odżywczych posiłków i… kropka.

proces sterylizacji żywności sieci Kropka

Wkładamy serce w nasze dania do samego końca i... kropka

Każdy Nasz kropkowy słoik etykietujemy własnoręcznie pozostawiając swoje serce w zrobiony przez Nas dla Was kropkowy posiłek.

Nasza receptura została stworzona z myślą o osobach niedożywionych lub niedostatecznie dożywionych z zaburzeniem połykania oraz o opiekunach zmagających się z żywieniem osób przewlekle chorych.

Użyte w Naszych daniach lokalne produkty sprawiają, że kropkowa żywność jest zdrowa, smaczna i bogata w odżywcze składniki, a także zwiększa to rozwój małych przedsiębiorstw oraz poprawia sytuację społeczno-gospodarczą regionu.

Przez cały proces produkcji dajemy uśmiech Naszym posiłkom i… kropka, ponieważ pomaganie sprawia Nam przyjemność.
Agnieszka Lange-Olszewska, Aleksandra Lewandowska oraz Ania w śmiesznym przebraniu na wesoło

Wkładamy serce w nasze dania do samego końca i... kropka

Każdy Nasz kropkowy słoik etykietujemy własnoręcznie pozostawiając swoje serce w zrobiony przez Nas dla Was kropkowy posiłek.

Nasza receptura została stworzona z myślą o osobach niedożywionych lub niedostatecznie dożywionych z zaburzeniem połykania oraz o opiekunach zmagających się z żywieniem osób przewlekle chorych.

Użyte w Naszych daniach lokalne produkty sprawiają, że kropkowa żywność jest zdrowa, smaczna i bogata w odżywcze składniki, a także zwiększa to rozwój małych przedsiębiorstw oraz poprawia sytuację społeczno-gospodarczą regionu.

Przez cały proces produkcji dajemy uśmiech Naszym posiłkom i… kropka, ponieważ pomaganie sprawia Nam przyjemność.
Agnieszka Lange-Olszewska, Aleksandra Lewandowska oraz Ania w śmiesznym przebraniu na wesoło

Zapamiętaj!

Prawidłowe odżywianie jest częścią terapii, zapobiega powikłaniom i wspiera proces leczenia